Radiatoare electrice cu stocare termica
Incalzirea electrica nu necesita niciun fel de intretinere si are o functionare silentioasa. De asemenea, previne miscarea si circularea prafului, astfel incat este foarte adecvata pentru persoanele alergice la praf. Interiorul caloriferului este umplut cu o compozitie unica brevetata si elemente de piatra de samot pentru depozitarea caldurii de 2 cm grosime, care contin incalzitoare electrice in interior. Suprafetele interioare, exterioare si laterale ale caloriferului sunt prevazute cu placi cu nervuri cu o suprafata marita, cu un design de acordeon.
In timpul functionarii, incalzitoarele electrice umplu complet pietrele de stocare a caldurii cu caldura timp de aproximativ 15 pana la 20 de minute, oferind in acelasi timp caldura in timpul procesului de incalzire. Pietrele de incalzire continua sa incalzeasca camera pentru aproximativ 40 de minute dupa incalzire, fara a consuma energie electrica. Aceasta solutie realizeaza ceea ce isi doresc majoritatea utilizatorilor, un calorifer aproape continuu cald, al carui consum electric nu il depaseste pe cel al unui convector electric sau al unui panou infrarosu. Protejat impotriva supraincalzirii, furnizat in mod standard cu un comutator de limitare a sigurantei (in timpul functionarii, acoperirea suprafetei superioare a transferului de caldura a caloriferului este interzisa si periculoasa). Dispozitivul este evaluat IP 33 pentru utilizare in camere umede, cum ar fi bai.
Radiatoarele cu roca vulcanica sunt radiatoare electrice eficiente cu stocare de caldura de durata, in tablete ceramice tip "Magmatic", fara pierderi de energie termica. Suprafata radianta a radiatoarelor asigura echilibrul perfect intre caldura radianta si convectie. Chiar si dupa oprirea alimentarii radiatorul va continua sa incalzeasca timp de aproximativ 45 – 60 min.
Radiatoare electrice cu inertie termica
Radiatoare electrice de inalta eficienta, cu inertie termica, care nu utilizeaza ulei ci o tehnologie mai eficienta de stocare a caldurii pentru o functionare optima si economica.
Aceasta tehnologie nu utilizeaza nici un fluid pentru transferul termic, ci proprietatile termice superioare ale materialelor din care este realizat radiatorul – placi ceramice integrate in radiator pentru stocarea eficienta a caldurii. Mai mult, panourile radiatorului sunt fabricate dintr-un strat de otel cu suprafata dubla fata de suprafata propriu-zisa a radiatorului ceea ce face ca trasferul termic sa fie superior altor solutii.
Radiatoarele cu roca vulcanica sunt concepute astfel incat vor inmagazina caldura direct in tabletele cu roca fara pierderi de energie. Suprafata radiatorului este fabricata utilizand un design cu striatii care asigura echilibrul perfect dintre caldura radiata si cea de convectie. Odata ce radiatorul isi atinge temperatura optima, continua sa cedeze caldura inmagazinata pana la 40-45 de minute in functie de nivelul setat cu ajutorul termostatului de control. Timpul de functionare intr-o zi scade de la 8 ore/zi pentru un radiator obisnuit de otel (conectat la o centrala termica) la 2-3ore/zi pentru acest tip de radiatoare.
Radiatoare cu roca vulcanica
Sunt ideale pentru spatiile de birouri, hale, locuinte, spatii care trebuie incalzite rapid.
Aceste radiatoare sunt dotate cu o termocupla care in momentul in care radiatorul atinge temperatura de 80 C acesta opreste alimentarea cu energie electrica.
Datorita rocilor vulcanice care au inertie termica foarte mare acest radiataor isi mentine temperatura inca cel putin 40 minute nemaifiind nevoie de alimentare cu energie electrica. (aduceti-va aminte de vechile radiatoare de fonta care erau mai economice decat radiatoarele de otel pentru ca aveau capacitatea de acumulare de caldura si pierderea ei treptata in timp).
Astfel se realizeaza o importanta economie de energie electrica aducand beneficii financiare majore. (platiti cu pana la 40% mai putin decat daca ati utiliza un sistem de incalzire cu CT pe gaz si radiatoare).
Radiatoarele cu roca vulcanica se diferentiaza de orice alt tip de radiatoare prin faptul ca au incorporata o placa din roca vulcanica ce permite o foarte mare inertie termica (acumularea caldurii si cedarea ei treptata in timp), fapt ce diminueaza considerabil consumul.
Roca vulcanica este roca cu cea mai mare inertie termica si este utilizata si la saune. Aceste radiatoare sunt alimentate electric, si inregistreaza consumuri cu 30-40% mai mici decat un radiator similar alimentat cu gaz.
Ultimul tip de radiatoare cu reducere a consumului de pana la 40% fata de radiatoarele pe gaz
In momentul in care temperatura radiatorului scade sub 80 C termocupla permite realimentarea radiatorului daca senzorul termostatului stabileste ca este nevoie de surplus de caldura, altfel el detine caldura inmagazinata pentru inca 40 de minute.
Ciclul se repeta atat timp doar cat e necesar sa fie mentinuta temperatura. Practic se foloseste la maximum caracteristica de inertie termica impreuna cu automatizare (termostat) pentru a se obtine costuri mult reduse in consum.
Radiatoarele electrice cu inertie termica pot fi controlate utilizand mai multe variante in functie de metoda de instalare. Acestea pot fi instalate individual sau controlate printr-un sistem centralizat bazat pe termostate cu fir sau radio. Fiecare radiator din gama standard este dotat cu un termostat pentru controlul temperaturii individual pe camera.
Radiatoare de incalzire cu infrarosu
Radiatoare de incalzire cu infrarosu – ele cedează o căldură constantă și plăcută, iar prin încălzirea locală sau a suprafețelor se pot realiza diverse zone de confort. Suplimentar ele oferă o protecție excelentă contra curenților reci de aer de la ferestre. Deoarece sistemul nu dispune de componente aflate în mișcare, el este deosebit de silențios și nu produce mișcarea aerului. În acest mod se realizează condiții climatice igienice de interior, deoarece distribuția prafului, bacteriilor și mirosurilor se reduce. Radiatoarele cu radiații infraroșii pot fi instalate ușor și flexibil și necesită doar o întreținere foarte redusă. Prin montarea pe tavan, pereții rămân liberi și sporește gradul de siguranță. Ele cedează imediat căldura, iar temperatura din cameră poate fi redusă păstrând însă confortul termic.
Panourile radiante cu infrarosu sunt o modalitate noua si ieftina de incalzire. Acestea functioneaza pe curent electric si folosesc radiatiile cu infrarosu pentru a incalzi obiectele din jur, inclusiv peretii, care conserva bine apoi caldura. Temperatura de la suprafata panoului depinde foarte mult de locul in care acesta este amplasat. Astfel, cele aflate in zonele unde pot fi atinse cu usurinta, nu vor depasi 35-40 de grade Celsius, in timp ce acelea amplasate pe tavan, de exemplu, pot ajunge pana la aproximativ 80 de grade Celsius.